Trips en reisjes

Highlights op Zakynthos

De vuurtoren van Keri

2017 … Eind augustus waren we op het mooie eiland Zakynthos, na het aanhoren van de lofzang van een vriendin die er een vakantie had doorgebracht. ‘Prachtig eiland!’ omschreef ze in twee woorden het steeds populairder wordende pareltje in de Ionische zee. Na onze eerste kennismaking met Griekenland, Paxos, dachten we dat we het mooiste van dit land al hadden gezien. Niets is minder waar….

Veel overeenkomsten met Paxos, dat wel, denk aan de Blue Caves, de relaxte sfeer, en de hemelse blauwe Ionische zee. Echter Zakynthos (bloem van het oosten) is een stukje groter, dus valt er hier nog meer moois te bewonderen.

Een van de hoogtepunten voor ons was de vuurtoren van Keri, in het zuidenwesten van het eiland. We hadden een auto gehuurd, en daarin kun je makkelijk het hele eiland verkennen. Eind augustus was daar de ergste drukte blijkbaar alweer voorbij, want eenmaal boven, was het erg rustig op het uitzichtspunt. Maar des te beter, want het is zeker de moeite waard! Je kunt er fijn rondwandelen en je hebt een prachtig uitzicht over de zee met de hoogopgaande kliffen en zicht op de Keri Caves. Je kunt er een kleinigheid nuttigen waarbij je even plaats kunt nemen op de houten bankjes en even genieten van het weidse uitzicht. Grappig zijn de bruine geitjes die je er ziet lopen…

Taverna ‘The Lighthouse’

Op weg naar de vuurtoren kom je langs een restaurantje dat werkelijk een bezoekje waard is. Buiten dat je tijdens het bergachtige ritje naar de vuurtoren geen eetgelegenheid meer tegen komt, is het een plekje met lekker eten en bovenal een geweldig uitzicht vanuit het terras. De taverna is hooggelegen dus je kijkt in een diep gat waar de helderblauwe, glinsterende zee je bijna betovert, en waar je af en toe een bootje precies tussen twee hoge rotsen door ziet varen, een wit spoor trekkend door het azuurkleurige water. Met op de achtergrond ‘Susanne’ van Leonard Cohen vond ik dit een van de meest idyllische momenten van mijn vakantie!

Bovendien wappert hier de grootste Griekse vlag van de wereld.

20170825_114145-11.jpgUitzicht vanaf terras ‘The lighthouse’

Limni Keri

Nu we toch in de buurt waren wilden we ook het plaatsje Limni Keri niet voorbij rijden. Hier ligt een schattig haventje en we hebben hier even aan het knusse strandje gelegen, lekker beschut door de bomen. Volgens ons komen hier niet zoveel toeristen, maar wel wat meer Grieken, en dat vonden wij wel leuk! Ook hier is het water helderblauw, en zit je er eenmaal in, dan wil je er bijna niet meer uit. Vanuit het water konden we van een afstandje de mooie jachten bekijken die er in het water liggen.

Tot slot hier nog even gegeten en gezeten bij Rock café aan de strandweg, met gezellige lounge muziek (geen echte rock), lekkere koffie en eten, en met leuk uitzicht. Er liggen trouwens verschillende leuke restaurantjes langs deze weg!

Genieten is dus het sleutelwoord! Overigens schijnt de zonsondergang hier ook overal prachtig te zijn, maar daar wilden wij niet op wachten. Er wachtte ons nog zo veel meer moois…

Marathonissi (Turtle Island)

Jaja, schilpaddeneiland … Ieder jaar van juni tot eind augustus komen de caretta caretta schilpadden weer naar dit eilandje om hun eieren te leggen. Vanuit Agios Sostis -in het zuiden van Zakynthos, vlakbij de baai van Laganas – huurden wij een bootje; zelf een bootje besturen om de zee te bevaren is namelijk erg leuk en goed te doen voor een leek. Of ja, Niek is de leek die vaart, en ik zit op mijn gemakkie het water in te turen om een eventuele schildpad zeker niet te missen. Die we dus helaas niet gezien hebben, niet in de baai van Laganas, waar we hebben rondgevaren, en niet op het schilpaddeneilandje Marathonissi (alhoewel, we zagen er wel eentje ronddobberen, maar dat was een opblaasbare, in de steek gelaten door een kind).

Ondanks dat dit een tegenvaller was, vonden we het erg leuk om het beroemde eilandje eens betreden te hebben en gezien te hebben dat het werkelijk de vorm van een schildpad heeft. Daarbij waren we misschien net te laat in het seizoen, eind augustus, en is het van de andere kant misschien ook wel te begrijpen dat eventuele schildpadden zich wel drie keer bedenken om hun heil te zoeken in en op water en land dat zo drukbezocht wordt door hordes toeristen…

Cameo Island (Agios Sostis)

“Schattig, schattig, schattig!” riep ik toen we dit mini-eilandje betraden. Nadat ons gehuurde bootje weer ingeleverd was liepen we de houten loopbrug op naar Agios Sostis, oftewel Cameo Island. Ik had me van tevoren ingelezen omdat ik hier echt graag naar toe wilde, en wist dus dat het je 5 euro entree kost, waarbij je een consumptie krijgt die je op het eilandje kunt besteden. Met trapjes en bochtjes kom je op een strandje waar je lekker kunt relaxen met een loungemuziekje. Je ziet van hieruit Marathonissi liggen, en uniek zijn de wapperende witte doeken die je vanuit zee al van verre ziet en die een aparte sfeer geven. Cameo Island wordt dan ook vaak gebruikt voor trouwpartijen. Weer terug kwamen we langs het terras, met ook hier een muziekje, waar je lekker kunt zitten met je drankje en in de verte uitkijkt over de baai van Laganas. Ik vond het super relaxed en romantisch. In tegenstelling tot manlief, die had het helaas wat sneller gezien dan ik. Maar ja, dat zijn mannen…;-)

Op Cameo Island

Korakonisi

Bekend bij weinig mensen is het rotsstrandje Korakonisi, aan de westkust van Zakynthos. We werden erop geattendeerd door de eigenaresse van Erietta, het appartementencomplex waar we verbleven. Geweldig! Het midden/noordelijk deel van Zakynthos is rustig en bergachtig, met aan de zijkant prachtige zeezichten. Naar het korakonisistrandje rijd je alleen maar berg af richting zee, zodat het af en toe lijkt of je rechtstreeks het water in rijdt, met geweldige panorama’s. Ben je er eenmaal dan is het ook hier weer genieten geblazen. Een prachtig uitzicht heb je; een strakblauwe lucht, een evenzo blauwe zee met een rotsachtig eilandje en een natuurlijke poort in zee waar je op kunt klimmen, een gevarieerde flora die mooi afsteekt bij lucht en water. Een strandje is misschien een groot woord, want wat we zagen waren wat handdoeken uitgespreid op een aantal rotsen. Het water is ook hier superhelder en je kunt er snorkelen of met je bootje heen varen. Niet druk, heerlijk rustig. Wel wat klimmen en klauteren geblazen maar prachtig om er eens een kijkje te nemen, bijvoorbeeld vanaf het bankje dat er staat. Er is ook een klein hutje waar je even kunt gaan zitten om te genieten, dus wellicht een idee om de picknick mee te nemen …

Rotsstrandje Korakonisi

Het scheepswrak op Navagio beach

Een open deur als je op Zakynthos vertoeft. Iets wat je gezien moet hebben, liefst van bovenaf, en op het strand zelf, met de prachtige lagune waarop het wrak zich bevindt. Jammer voor ons konden we niet bij het punt komen waarop we de hoop ijzer konden bewonderen. Helaas, want dit is natuurlijk een legendarische trekpleister, maar vanwege de branden vorige zomer mochten we er niet door, de weg hiernaar toe – via het boerendorpje Volimes- was afgesloten. Het strand hebben we met een bootje bezocht vanaf vuurtoren kaap Skinari, in het noorden van Zakynthos. Leuk om eens te zien, het wrak zelf is natuurlijk een hoop roest, maar het verhaal hierachter is dan wel weer leuk. Dit gaat als volgt: in 1980 voer hier een schip op de klippen dat illegale goederen uit Turkije had gehaald, waaronder alcohol en tabak. De bemanning vluchtte het strand op en liet het schip met zijn lading achter. Omdat de politie hen meteen op de hielen zat vluchtte de mannen al zwemmende naar andere strandjes, maar werden uiteindelijk toch gepakt.  De lading dreef op het water en strand, en de plaatselijke bevolking kwam maar wat graag met hun bootjes toegesneld om zich zoveel mogelijk van de illegale waren toe te eigenen .

Google eens op Navagio beach en je ziet de prachtigste foto’s van bovenaf genomen!

Het is goed toeven op Navagio beach♡

Vuurtoren Kaap Skinari

Op het meest noordelijke puntje van Zakynthos staan ook een vuurtoren. Vanaf hier kun je met een bootje mee naar de Blue Caves en het scheepswrak, met een tussenstop van 2 uur bij Navagio Beach, om lekker te zwemmen en te zonnen, en een zwemstop in de buurt van de Caves. Wij voeren met een glassbottom boot, waar je het (niet zo heel rijke) zeeleven kunt bekijken en kleine visjes voorbij ziet zwemmen. Daarbij legde de ‘kapitein’ heel veel uit over de het ontstaan van de grotten; in het Engels wel te verstaan. Ontzettend leuk om mee te gaan en dit voor maar 15 euro p.p. (in 2017). Wel even afwachten welke boot je ophaalt want het is maar net wat er voor handen is. In de buurt van de vuurtoren staan vaak kraampjes met heerlijk fruit en olijfolie.

20170827_134601

Vertrekpunt bootjes bij Kaap Skinari

Kortom, je hebt nu kennis kunnen maken met een paar van de vele highlights op dit prachtige eiland.

Groetjes,

I.K

Een gedachte over “Highlights op Zakynthos”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s