Trips en reisjes

Onbekend Paxos ♡

2015 – Nooit verder geweest dan Oostenrijk en Frankrijk bracht onze eerste vliegreis ons naar Paxos. Op het feit dat we daar naar toe gingen, reageerde onze omgeving met gefronste wenkbrauwen en opgehaalde schouders. “Nooit van gehoord, waar ligt dat?” kregen we te horen.

Wel, Paxos is een heuvelachtig klein eilandje in de Ionische zee en ligt tussen het Griekse vasteland en Italië. Het ligt vlak bij Corfu, vanwaar je de zeetaxi kunt nemen naar Paxos, een belevenis op zich, het gaat met een behoorlijke snelheid en in een uurtje ben je er. Het is nog redelijk authentiek, en zeker buiten het hoogseizoen kun je in alle rust het prachtige eilandje verkennen, wandelend, met auto of scooter. Trouwens, in het hoogseizoen valt het ook nog wel mee, al is Gaios dan zeer druk bezocht door dagjestoeristen die met rondvaartboten in grote getale dit plaatsje overspoelen. Maar ach, dat brengt natuurlijk ook een bepaalde gezelligheid en reuring met zich mee, het moet tenslotte ook niet tè saai worden toch? Er zijn verschillende mooie, en intieme strandjes, dit zijn wel kiezelstranden,  maar met water- of surfschoentjes aan is het prima te doen.

Er liggen trouwens maar 3 dorpjes; Loggos, Lakka en Gaios. Echte vissersdorpjes, waar je vele mooie jachtschepen kunt bewonderen en zelf een bootje kunt huren. Er zijn restaurantjes en winkeltjes en er heerst een Griekse sfeer, heerlijk! Voor de rest liggen er nog een paar gehuchtjes in het middelste gedeelte van het eiland, leuk om daar tijdens een wandeling of tochtje doorheen te rijden. Overal op het eiland heb je mooie vergezichten naar zee, je wordt er verliefd op, echt waar…Als je nog nooit in Griekenland geweest bent verbaas je je over de intense kleuren van de zee en de lucht. Dat komt vooral door het zonnetje dat hier heel graag schijnt…

Loggos

.facebook_1505221089172

Glyfada Beach Villas

Onze eerste Griekse, kleinschalige accomodatie – op Paxos –  was meteen een schot in de roos: Glyfada Beach Villa’s, met de Nederlandse eigenaresse Dorien, getrouwd met een rasechte Griek, Spiros. Spontaan en zeer gastvrij voor hun gasten. Als je wilt worden zelfs je boodschappen tot aan je deur gebracht! Later zouden we erachter komen dat de meeste Grieken niets liever doen dan het hun gasten naar de zin te maken!

.facebook_1505221106442

Met twee zwembaden, twee strandjes met kraakhelder zeewater, een strakblauwe lucht, kleinschalig (17 appartementen/huisjes) en gelegen in een prachtig groen bosje met oude olijfbomen, waanden we ons deze eerste ‘strandvakantie’ in een waar paradijsje…

Activiteiten

We zijn een paar keer naar het dorpje Lakka gelopen dat er ongeveer 1 km vanaf ligt. Goed te doen dus, maar ga niet op een hete dag rond het middaguur want we hebben toen wel peentjes gezweet vanwege het tamelijk steile karakter van de wandeling. We hebben een boot gehuurd en zijn het hele eiland rondgevaren. Super is het om bij de dorpjes en kleine strandjes aan te leggen. Een paar keer hadden we een strandje voor ons alleen! In Lakka ligt het leuke, hippe loungerestaurantje ‘Fanis Bar’  aan het haventje, supergezellig! En dan heb ik het nog niet over Anti-Paxos gehad, dit is een must! Je zag nog nooit zulk blauw water (althans zo dichtbij Nederland, wij niet in elk geval) het is alsof je in een helder blauw zwembad zwemt. Dit eilandje is nog kleiner en telt maar zeer weinig inwoners. Ook hier kun je met je bootje zelf naar toe, hou er wel rekening mee dat het in juli en augustus zeer druk kan zijn met jachten, bootjes en grote rondvaartboten, want ook vanuit het vaste land en Corfu komen mensen hier naar toe.  Ga heel vroeg in de morgen, dan valt het nog wel mee. Tijdens de vaart rond het eiland hebben we zelfs in de verte een paar dolfijnen zien springen, en zagen we diverse schattige kerkjes voorbij komen. Tot slot de Blue Caves die je ook op Paxos hebt (dit weten de meeste mensen niet). Je kunt er gewoon in varen, en zelfs in het blauwe zeewater springen om te zwemmen, het water is ook in de grotten nog zo helder, dat dit zelfs voor iemand met een redelijke vissenfobie (!) te doen is. Leuk is het ook om te snorkelen, al is het zeeleven niet zo rijk hier, vaak zie je toch wat kleine visjes voorbij komen. En zo lang ze mij niet aanraakten vond ik het allemaal prima. En ja, hagedisjes zijn er ook! Klein en eng, maar wel heel leuk …

Kortom, onze trip naar Paxos was om nooit te vergeten, en zeker ook een aanrader voor mensen die het massale en het hectische even willen ontvluchten. Op dat moment was onze jongste dochter (toen 17) er ook nog bij. Zelfs voor haar was dit ook een fantastische ervaring.

Even weg van alles én even pas op de plaats is heerlijk voor alle leeftijden! Onze volgende bestemming zou Zakynthos worden …

Groetjes,

I.K

Een gedachte over “Onbekend Paxos ♡”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s