Trips en reisjes

Prachtig bergmeer! De Karersee in Noord-Italië

Wellicht zou het momenteel niet je keuze zijn. In Noord-Italie startte immers het corona debacle. Je kunt het in elk geval in gedachten houden voor een eventeel volgend tripje of wanneer je er in de buurt bent. Een jaar of vijf geleden waren wij nog met onze twee jongste kids op camping Natterersee te Natters, in het Oostenrijkse Tirol. Dit plaatsje deed dat jaar echt zijn naam eer aan want het was verre van een droge vakantieweek. Die woensdag waren de voorspellingen erbarmelijk, regen en op die woensdag zelfs maar 16 graden. Daar hadden wij geen zin in, en omdat we vlak bij de Italiaanse grens zaten, besloten we de auto te pakken en zover de grens over te rijden totdat de zon scheen. Zo kwamen we er achter dat het in het Italiaanse gelegen Zuid-Tirol ook prachtig is, met blijkbaar meer zonkans, want ongeveer een uurtje na de grensovergang, kwam ze waarachtig te voorschijn! De bedoeling was om een kijkje te gaan nemen in Bolzano, de eerste ‘grote’ stad die we tegen zouden komen. We zijn daar inderdaad een stukje doorheen gereden, maar aangezien wij plattelanders nu eenmaal geen stadsmensen zijn, hielden we het al snel voor gezien. In een Italiaans dorpje probeerden we de Italiaanse pasta uit, heerlijk buiten op het terras. De zon scheen op ons boerenbolletje en het was inmiddels lekker warm geworden.

We besloten daarna van de hoofdweg af te gaan en de bergen in te rijden. Die ritten op zich zijn altijd al prachtig natuurlijk! Door de vele haarspeldbochten naar boven en de Op een gegeven moment zagen we een bord staan met ‘Karersee’. Een bergmeer! En een meer betekent water, en water betekent zwemmen, altijd goed voor een paar adolescenten. Zuinig aan reden we slingerend naar boven en uiteindelijk kwamen we uit bij een meer, dat helaas niet bedoeld was om in te zwemmen, maar o zo wonderschoon was! En met een minimum aan recreatief vertier. Op wat fotograferende Japanners na was het helemaal niet druk (door de weekse dag) en je kon er helemaal omheen wandelen, wat we ook gedaan hebben. Het was echt genieten, dit wondertje der natuur. We konden er niet over uit dat het meertje zo prachtig van kleur was, een meer dat zò helder blauw/groen was hadden wij voor dat moment nog nooit gezien …

Gelegen in een woud van groene, geurende naaldbomen, met op de achtergrond de berg Latemar van het gebergte de Dolomieten, is deze Karersee werkelijk een plaatje. Wat waren wij blij met ons besluit om niet op de camping te blijven sippen, maar om het een stukje verderop te zoeken. Altijd geweldig als je dan van die onverwachte pareltjes tegenkomt …

 20140726_132631
Het meer ligt aan het einde van het Eggental dat begint nabij de provinciehoofdstad Bolzano. Door dit dal voert de zogenaamde Dolomietenwegdie naar Cortina d’Ampezzo leidt. De Karersee is beroemd vanwege zijn kristalheldere groene water. Rondom het meer liggen uitgestrekte naaldbossen waar de toppen van de Latemar bovenuit torenen.

Het meer wordt gevoed door onderaardse bronnen. De grootte is afhankelijk van de seizoenen. In het begin van de lente, als de sneeuw in het gebergte begint te smelten, bereikt de Karersee zijn maximale grootte. Daarna daalt de waterspiegel langzaam tot deze in oktober het dieptepunt bereikt. In de herfst is het meer meestal niet dieper dan zes meter. Gedurende de winter vriest het wateroppervlak geheel dicht. Het warmst is het water van de Karersee in de maand augustus (13 °C).


(Wikipedia)

 Lieve groet,

I.K.

2 gedachten over “Prachtig bergmeer! De Karersee in Noord-Italië”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s